Monday, December 1, 2008

Fenomenul "Kínai Gyorsbüfé"


De când stau în Budapesta am mâncat deja de câteva ori la fast-food-uri chinezeşti. De ce? Pentru că sunt multe şi e relativ ieftină mâncarea. În Cluj am mai mâncat "la chinezi" dar mâncarea nu e chiar chinezească şi sunt vreo 3 sau 4 feluri de mâncare numai. În afară de asta, e un lanţ şi e la toate colţurile deja aşa că m-am plictisit/săturat destul de repede.
Aici în schimb sunt aşa de multe încât m-am gândit să încerc câteva. Şi am şi încercat. În concluzie am mâncat în cel puţin 3 locuri diferite (nu sunt lanţuri aşa că mâncarea nu e la fel teoretic) şi pot spune următoarele: carnea pe care o vând cu titlul de carne, nu e carne. E cumplit de frustrant să nu am o limbă comună cu oamenii de la care cumpăr, ca să mă pot plânge măcar. De cumpărat cumpăr în engleză combinată cu degete îndreptate înspre mâncarea pe care o vreau. Engleza celor care vând se rezuma la "sweet", respectiv "no sweet". Nici maghiară nu prea ştiu ei. Sau se prefac...probabil că aşa e de fapt.
Altceva groaznic de frustrant e că aşa de tâmpiţi îi consideră pe clienţi încât au impresia că nu se prinde nimeni.Ce vând ei cu titlul de carne de pui (de exemplu) sunt găluşte de făină. Nici măcar gust de carne nu au (să nu zic de culoare şi textură). Şi totuşi, dintr-un motiv anume, am dezvoltat o mică pasiune pentru una din mâncărurile uneia dintre aceste mâncătorii înşelătoare de oameni înfometaţi. N-aş putea zice numele mâncării că e în maghiară. Pe lângă asta, etichetele nu sunt neapărat în dreptul mâncării corespunzătoare. La asta se adaugă şi faptul că ăştia unii de la care am mâncat eu până de curând scriu ingredientele, nu denumirea. De fapt ei scriu ce vor acolo probabil, oricum nu corespunde cu realitatea. Ce pot spune despre această mâncare e că e maro şi dulce şi că bucăţile care ei zic că sunt carne de pui, de fapt sunt nişte bucăţi de ceva gen gogoaşă sau langoş sau aşa ceva. Maroul de pe ele e ce îmi place mie. Ăsta e şi motivul din care m-am supărat extrem de tare pe mine şi declar război fast-food-urilor chinezeşti din Budapesta. Refuz să mai plătesc pentru carne şi să primesc gogoşi!!! Am avut tot felul de fantezii în care eu găseam o limbă comună cu cei care îmi vând porcăria aia şi eu îi luam tare şi le ziceam că nu e carne şi că îi reclam nu-ştiu-unde şi ei atunci îmi oferă pe gratis sau să îmi dea muuult mai ieftin mâncarea... Ce fantezii am...
Trăiască internetul! Am găsit reţeta, sau mai bine zis O reţetă pe net. Cu această ocazie am aflat că e o specialitate Vietnameză. Tot cu această ocazie am decis şi că primul lucru pe care îl fac la salariu e să gătesc chestia asta. Ba mai mult, o să folosesc carne adevărată!!! Ha! Sâc! Şi ca să fie şi mai clar despre ce e vorba, e vorba de pui caramelizat. Dacă daţi clic pe titlu, vă duce la un filmuleţ pe youtube (şi pe alte site-uri cu reţete şi din astea e acelaşi filmuleţ) unde un tip arată exact ce şi cum se face. Intenţionez şi să îmi cumpăr ingredientele necesare şi să fac totul ca la carte. Mai puţin partea de ceapă şi ardei iute pe care o foloseşte tipul. O fi bun şi aşa dar cred că fără iese ceva mai apropiat de ce mă interesează pe mine. Şi dacă aveţi drum prin Budapesta, evitaţi orice firmă pe care scrie mare şi urât "Kínai Gyorsbüfé". Oricum nu-i bun. Am stat de vorbă cu diverşi oameni din diverse locuri care au mâncat pe la diverse fast-food-uri chinezeşti în Budapesta. Nimeni n-a descoperit unul bun încă. Nici măcar unul unde să fie carnea carne.
Promit să revin cu poze după ce gătesc the goodies.
P.S. Din surse sigure vă informez şi că sosul sweet&sour de la Uncle Ben's e muuuult mai bun decât cel de la fast-foodurile chinezeşti. O fi la borcan dar ananasul e ananas măcar, nu morcov, ca la Kínai Gyorsbüfé.

6 comments:

Dan Gheorghe said...

adevarat, mai sunt si oameni!!!

ioana said...

mersi,o iau drept compliment..

Romulus Bucur said...

si eu am mincat la asa ceva, acum doi ani. diferenta e ca m-am descurcat ungureste (cel putin la fel de bine ca vinzatoarea). ce m-a enervat a fost ca mi-a dat, by default, furculita. cind am cerut betisoare (ca stiu sa le folosesc), m-a taxat suplimentar. am mai intrebat-o de ceva ceaiuri, de care se pare ca nu auzise. asa ca, la plecare, i-am zis la revedere pe chinezeste (ca sa aiba tema de meditatie vreo jumatate de ora, pina la urmatorul client)...

Laura said...

mda, e tare frustrant cand ti se vand gogosi... Culmea e ca sunt convinsa ca unii cred ca primesc carne, al dracului de smecheri chinezii astia. Oricum concluzia mea e ca si chinezii difera de tara in care se duc, in Austria sau Germania nu am intalnit asa ceva si cred ca nu ar avea tupeu sa-ti vanda altceva decat pui daca acolo scrie pui.

P.S. 1.La ultimul loc de unde am mancat (cand m-am "ratacit") crezi ca erau numai gogosi? Eu ce mi-am luat avea gust de carne... poate is doar fraiera.

2. In alta ordine de idei sper ca esti bine :)

natalia said...

o domane, ieri seara cand am citit am vrut sa scriu ceva, dar eram prea rupta ca sa mai scriu. le cunosc, unele au chiar chestii bune, da felu asta de care zici tu nu stiu care e. anuntane cum a iesit dupa ce ai gatit. asa v-as vizita da n-am cum acum. oricum anunta-ma cand descinzi in urbea natala

Ahelis said...

Bre, ala de langa Telemedia, cu familia aia de chinezoi, era chiar ok. Cel putin cateva dati, ca dupa aia se strica treaba, te saturai. Si chiar era puiu', pui, nu gogosi :)